Denna hemsida innehåller i första hand kåserier. Dessa kåserier är tagna ur händelser och upplevelser i mitt liv. Det innebär att DU som läser dem eventuellt kan känna igen dig men den igenkänningen är endast perceptuell eftersom jag, som författare till dem, förbehåller mig rätten till en konstnärlig twist i kåserierna. Jag kommer att försöka lägga in minst ett nytt kåseri i veckan och hoppas att du som läsare har minst lika roligt när du läser dem som jag har när jag skriver dem.

En liten visa ♪♫

Inget kåseri men ändå...

Jag har en liten visa, som i sig är oansenlig, som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Den kommer för mig varje sommar och den går på repetera i mitt huvud av och till under hela somrarna. Det stör mig inte alls eftersom jag tycker att den är väldigt charmig. Jag minns för ett antal år sedan då min dotter sjöng visan som de skulle sjunga på avslutningen. Jag minns inte om det var i förskolan eller skolan och det spelar ju, i sig, ingen roll. Hur det än var så var detta första gången jag hörde denna visa och hon kunde inte ha valt ett bättre tillfälle att låta mig få höra den. Texten går så här;

Gult som solsken, gult som guld

Jag har hela ängen full

Med smörblommor som står och nickar

Mitt sommargolv har gula prickar

 Jag minns inte fler verser så min hjärna går på repetera på denna och kanske den inte ens har fler verser. Trots det tycker jag väldigt mycket om denna visa och jag ska berätta varför. Som jag tidigare nämnde kunde inte min dotter valt ett bättre tillfälle att sjunga den för mig. Det var nämligen så att gräsmattan var full av både maskrosor och smörblommor och jag var vid detta tillfälle otroligt stressad. Jag tyckte inte att jag räckte till någonstans. Jag borde ha klippt gräsmattan, jag borde ha rensat ogräs, jag borde ha målat huset, haft mer tid med min dotter och hunnit mer på jobbet. Jag tyckte att jag gjorde vad jag kunde men det kändes inte som att det räckte.

Ett sommargolv fullt med gula prickar.. 

 När min dotter sjöng denna visa gick den av någon anledning ända in i hjärtat. Plötsligt mitt i all stress kände jag att allt rann av mig. Jag lyssnade på orden och det lät så vackert det hon sjöng. Jag önskar att jag hade det inspelat så att jag hade haft det kvar. Just den späda barnrösten gjorde också visan så skir. När jag lyssnade på orden så kände jag –Just det, mitt sommargolv har gula prickar nu. När jag tänkte så blev gräsmattan vacker faktiskt. Jag började tänka att det ju inte måste vara perfekt. Just nu har jag inte hunnit klippa eller ens ta bort ogräset och faktiskt så är det så att jag inte kommer kunna hinna ta bort ogräset för jag prioriterar annat. Just då och där var det viktigt att njuta av min dotters sång och det faktum att jag kunde betrakta min oklippta gräsmatta och tycka att den var vacker.

 Nu efter alla dessa år är jag fortfarande inte någon hängiven ogräsplockare. Min gräsmatta kan få gula prickar av och till och även andra färger förekommer. Vad jag gör då är att jag njuter av blommorna som växer där så länge jag klarar det. Till slut måste jag klippa för det får inte bli för långt. Ni ska här nu få ett smakprov på visan av undertecknad. Det blir ju inte lika vackert som när en barnröst sjunger. Jag försökte hitta någon inspelning på nätet men lyckades inte så ni får hålla tillgodo med mig om ni törs. Håll i hatten för nu kör vi.

Hrrmmpff! Detta gick ju inte alls. Åtminstone vet inte jag just i skrivande stund hur man gör. Jag får be min dotter om hjälp. Hon har koll på saker och ting. Kanske ska ni dra en suck av lättnad rent av, att det inget bidde. Jag ska i alla fall försöka få till det på något sätt snarast. De som väntar på någe gott...

♪♫

...och nu har vi sovit på saken och det är så härligt för jag har ju vänner därute som vet saker och kan hjälpa till. Jag visste inte att visan heter Smörblomma men nu vet jag. Tack vare rådigt ingripande av en vän lägger jag, nedan, en länk till en inspelning av visan. Jag lovar er att det är en större fröjd för örat att lyssna på än min inspelning och dessutom inser jag att jag sjöng fel på sina ställen.

https://www.youtube.com/watch?v=dpJSqgRJrIs

 

Maskros, Taraxacum

Maskrosor, liksom andra växter som vi kallar ogräs, är väldigt vackra. En hel del av dem är också ätliga och smakar till och med gott men många av oss har inte koll på det utan köper allt vi äter i stället. Nässlor är till exempel goda och nyttiga. De är rika på A- och C-vitamin samt järn, kalium mm. Kirskål är också väldigt gott och nyttigt liksom daggkåpa. Det finns ett helt skafferi där ute. Det är bara att ta för sig men man måste veta vad man gör för det finns också giftiga växter. Jag har haft turen att hitta ett ställe där jag kan plocka ramslök. Det är mycket gott på frukostmackan och innehåller mycket C-vitamin och mineraler. Idel nyttigheter alltså.

 Ramslök, Allium ursinum och tomat, Solanum lycopersicum och ost, ystum mjölkum och knäckebröd, knäckus brödus
 
Det finns så mycket vackert, gott och nyttigt där ute. Det gäller bara att se, kunna och veta det.
 
 

Kommentera här: